fbpx

BE-ja, pesimiste për zgjatjen e Brexit

Zyrtarët evropianë janë pesimistë për shanset për një përparim në bisedimet e Brexit këtë javë, pasi negociatorët dyshojnë se gjithçka që ata ofrojnë nuk do të jetë e mjaftueshme për të marrë shumicën e mbështetjes së parlamentit.

Sipas tre njerëzve të njohur me situatën, raporton Bloomberg News, ka shqetësim në rritje për anën evropiane se çdo lëshim që blloku do të ishte i përgatitur të jepte, nuk do të ishte i mjaftueshëm për të fituar shumicën në Dhomën e Komuniteteve. BE nuk heziton të zhvendosë pozicionin e saj nëse nuk është e sigurt se do të marrë marrëveshjen mbi kufirin.

Pikëpamja në Bruksel është se pritjet joreale janë ndërtuar në Londër dhe se prokurori i përgjithshëm Geoffrey Cox – i dërguar në maj për të negociuar – po kërkon të pamundurën, sipas burimeve të informuar për negociatat.

Negociatorët e BE-së gjithashtu janë të gatshëm të bëjnë biznes me një bashkëbisedues të ri. Cox është një avokat veteran i njohur për retorikën e tij të zbukuruar dhe një bariton teatral. Bisedimet e së martës u përshkruan nga zyrtarët europianë si disa nga më të këqijat e procesit dyvjeçar.

Me vetëm disa ditë për të arritur deri nëfund të marsit, pozicionet në të dy anët po forcohen. Secila anë është duke numëruar në anën tjetër për të hedhur poshtë marrëveshje që nuk u pëlqejnë.