fbpx

Izraeli po heton vrasjen e 11 palestinezëve gjatë protestave në Gaza

Izraeli po kryen hetime kriminale për vrasjen e 11 palestinezëve nga forcat izraelite në protestat kufitare në Gaza vitin e kaluar, thanë zyrtarët izraelitë të mërkurën. Një panel i Organizatës së Kombeve të Bashkuara, për të drejtat e njeriut, tha para dy javësh se trupat izraelite kishin vrarë 189 palestinezë dhe plagosur më shumë se 6,100 në protesta, nga 30 marsi deri më 31 dhjetor. Veprimet e tyre mund të përbëjnë krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

Zyrtarët e lartë izraelitë, duke folur me gazetarët në Gjenevë të mërkurën, hodhën poshtë gjetjen që forcat e saj mund të kishin kryer krime lufte. Raporti i OKB-së gjithashtu tha se Izraeli kishte hapur hetime penale në vetëm pesë raste, duke përfshirë edhe vdekjen e katër fëmijëve.

Por një zyrtar i lartë izraelit tha se një hetim u zhvillua për çdo vdekje. Izraeli kishte hapur rreth 300 kërkesa fillestare dhe hetimet kriminale ishin duke u zhvilluar në lidhje me 11 individë, tha ai.

“Nëse e gjejmë se dikush ka shkelur ligjin, do të ketë edhe pasoja. Por një krim lufte, duhet të jetë i qëllimshëm, që të cilësohet i tillë”, tha zyrtari izraelit.

Sipas rregullave të angazhimit izraelit, hapja e zjarrit mund të përdoret vetëm nëse ka një kërcënim të vërtetë dhe të menjëhershëm nga individët apo një turmë, dhe vetëm si mjet i fundit, tha zyrtari. “Çdo plumb mori autorizimin e një komandanti me përvojë në vendngjarje”, tha ai.

Protestuesit e Gazës po kërkojnë që Izraeli të lehtësojë një bllokadë të enklavës dhe të njohë të drejtën e tyre për t’u kthyer në tokat që kanë ikur familjet e tyre ose u detyruan që kur Izraeli u themelua në vitin 1948.

Tridhjetë e pesë fëmijë, dy gazetarë dhe tre ndihmës paramedikë “të shënuar qartë” ishin ndër ata që u vranë nga forcat izraelite, në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare humanitare, tha panelisti i OKB-së. Viktimat e tjera përfshinin një amputues të dyfishtë në një karrige me rrota.