fbpx

Rreth 1500 fëmijë mbahen në burg nën dyshimet që kanë lidhje me ISIS-in

Rreth 1500 fëmijë mbahen në paraburgim në Irak dhe në zonat kurde të vendit për lidhje të dyshuara me Shtetin Islamik, thotë Human Rights Watch.

Në një raport, thuhet se të dyshuarit shpesh arrestohen dhe torturohen në mënyrë arbitrare për ti detyruar të rrëfehen.

HRW u kërkon autoriteteve irakiane dhe kurde të amendojnë ligjet kundër terrorizmit për t’i dhënë fund këtyre ndalimeve, duke thënë se ato shkelin të drejtën ndërkombëtare.

Iraku dhe autoritetet kurde deri tani nuk kanë bërë asnjë koment.

Qeveria kurde ka refuzuar më herët një raport të HWR që pretendonte se fëmijët po torturoheshin për të pranuar lidhjet me ISIS.

Në janar, një zyrtar tha se politika e autoriteteve lokale ishte për “rehabilitimin” e këtyre fëmijëve; tortura ishte e ndaluar dhe fëmijëve u ishin ofruar të njëjtat të drejta si të burgosurve të tjerë.

Çfarë thotë raporti i HRW?

Raporti prej 53 faqesh thotë se në fund të vitit 2018 autoritetet irakiane dhe kurde po mbanin rreth 1,500 fëmijë për lidhje të dyshuara me ISIS.

Të paktën 185 fëmijë të huaj janë dënuar me burg për akuza terrorizmi,  thotë HRW duke cituar qeverinë irakiane.

Dokumenti i HRW pohon se autoritetet lokale:

-Shpesh arrestojnë dhe ndjekin penalisht fëmijët me ndonjë lidhje të perceptuar me ISIS

-Përdorni torturën për ti detyruar ata të rrëfehen

-Të dyshuarit shpesh dënohen në procese gjyqësore të nxituara dhe të padrejta

“Kjo qasje gjithëpërfshirëse dhe ndëshkuese nuk është drejtësi dhe do të krijojë pasoja të përjetshme për shumë prej këtyre fëmijëve”, tha Joe Becker, drejtor i avokimit për të drejtat e fëmijëve për HRW.