fbpx

SHBA i kërkon Indisë të mos i blejë naftën Maduros

Shtetet e Bashkuara po ushtrojnë presione ndaj Indisë për të ndaluar blerjen e naftës në Venezuelë, e cila është një burim kryesor i të ardhurave për qeverinë e Presidentit Nicolas Maduro.

Administrata Trump këtë javë kërcënoi se do të vendoste më shumë sanksione për të prerë linjat e sigurisë financiare të Maduro, shkruan Scan. “Ne themi se nuk duhet të ndihmoni këtë regjim, duhet të jeni në anën e popullit venezuelas” -tha Elliott Abrams një zyrtar i lartë në Venezuelë. Administrata Trump i ka dhënë të njëjtin mesazh qeverive të tjera gjithashtu edhe bankave të huaja dhe kompanive private që bëjnë biznes me qeverinë e Maduro.

Presioni mbi Indinë vjen sepse Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj rajonalë, të cilët mbështesin udhëheqësin opozitar të Venezuelës Juan Guaido, kërcënojnë më shumë sanksione për të prerë rrjedhat e të ardhurave në qeverinë e Maduro-s dhe e detyrojnë atë për të dhënë dorëheqjen. Washington e sheh Guaido si udhëheqës legjitim të Venezuelës dhe ka imponuar sanksione mbi sektorin e naftës në vend dhe njoftoi ngrirjen e aseteve dhe ndalimet e udhëtimit për zyrtarët e lartë të qeverisë. Tregu indian është vendimtar për ekonominë e Venezuelës, sepse historikisht ka qenë burimi i dytë i të ardhurave duke paguar konsumatorin për OPEC, pas Shteteve të Bashkuara.

Dërgesat e naftës në Kinë, importuesin tjetër madhor të Venezuelës, nuk po gjenerojnë para për shkak se ata shkojnë për të paguar miliarda dollarë në huatë që Karakas ka marrë nga Pekini. Bisedimet mbi Venezuelën vijnë kur tensionet tregtare po rriten midis Uashingtonit dhe Nju Delhi. SHBA po e shtyn Indinë të ndërpresë blerjen e naftës iraniane. Shtetet e Bashkuara po planifikojnë t’i japin fund trajtimit preferencial tregtar për Indinë, që lejon hyrjen pa doganë për eksportet e saj në Shtetet e Bashkuara deri në 5.6 miliardë dollarë.