fbpx

Shkatërrohen shumë xhami dhe disa vende të shenjta të myslimanëve

Një hulumtim i ri tregon se Kina do të ndërmarrë një aksion shkatërrimi në përmasa të mëdha të vendeve të shenjta islamike të provincës perëndimore Xinjiang, ku pakica myslimane ujgur jeton nën represion.

Gazeta britanike The Guardian dhe uebfaqja e gazetës Bellingcat ka përdorur satelitë imagjinarë për të kontrolluar 91 qendra fetare të identifikuara nga njerëzit që kanë jetuar në veriperëndim të provincës, duke gjetur 31 xhami dhe dy vende të shenjta të dëmtuara nga viti 2016 deri më 2018.

Nga këto, 15 struktura ishin të shkatërruara totalisht. Të tjerat kishin të dëmtuara minaret.

Vendi i shenjtë Imam Asim, një vend i rëndësishëm për pelegrinazh për ujgurët, xhamia Kargilik një nga xhamitë më të mëdha në zonë ishin disa nga ndërtesat e shkatërruara, sipas një hulumtimi. Xhamia Yutian Aitika afër Hotan, një xhami që daton nga viti 1200 ku banorët lokalë mblidhen për festa fetare, raportohet se është nga ato që janë shkatërruar.

Kina do të përballet me dënime për përndjekjen e pakicave myslimane. Departamenti i Shtetit supozon se mes 800.000 deri në 2 milionë myslimanë turq, duke përfshirë ujgurët, kazakët etnikë, kirgezët dhe të tjerë janë duke u mbajtur në ato që Pekini zyrtar i quan “kampe të riedukimit”. Të tjerët i quajnë kampe të mbajtjes.

Zyrtarët amerikanë vazhdimisht kanë denoncuar këtë praktikë. Kina ka mbrojtur dënimet e tilla si një mënyrë për t’u përballur me terrorizmin dhe ka provuar t’i quajë kampet si qendra të trajnimeve sezonale njësoj sikur shkollat konvikte, shkruan The Times.