fbpx

Shkrihet Sekretariati për zbatimin e Marrëveshjes së Ohrit

Mbeten të thella dallimet në BDI sa i përket shkrirjes së Sekretariatit për zbatimin e Marrëveshje së Ohrit në Ministri për sistem politik dhe marrëdhënie mes bashkësive. Zëvendëskryeministri Hazbi Lika vazhdon të kërkojë bashkëpunim sa i përket shkrirjes së sekretariatit, duke shtuar se nuk është i njoftuar kur BDI ka marr një vendim të tillë. Lika pranoj se shkrirja është pjesë e deklaratës së përbashkët të partive shqiptare, por duke mos harruar të potencoj se MO-ja ishte e paraparë të zbatohej që në vitin 2004. Lika këto komente i bëri derisa propozim-ligji për shkrirjen e sekretariatit kaloi filtrin e parë në Kuvend.

Një shembull konkret është përfaqësimi i drejtë dhe unë mendoj që kjo nuk duhet të merret si një lojë ose si diçka e lehtë që mund të kapërcehet aty për aty. Nuk kam ndonjë mendim konkret në lidhje me ligjin, ligji ndoshta mund të jetë më i mirë por mbase mund të bëhet edhe më i mirë, sepse kaluan diku 17 vjet prej kur është arritur ajo marrëveshje. Ne e dimë se afatet i ka pasur për 4 vjet të implementohet dhe nuk është implementuar deri më tani” – theksoi Hazbi Lika, Zëvendëskryeministër për zbatimin e MO-së

I pyetur nëse në postin e ministrit do të emërohet Hazbi Lika, zëvendëskryeministri për çështje Evropiane, Bujar Osmani theksoi se për çështje duhet të diskutojë partia.

Sigurish partia do të vlerësojë më tutje. Me rëndësi është që miratohet ligjit dhe të fuqizohet sekretariati. Dua të demantoj se sekretariati po shuhet. Në fakt nga një shërbim koordinativ po shndërrohet në trup ekzekutiv i cili mund të propozon ligje dhe të ketë organe brenda për të siguruar zbatimin e MO-së”.  – tha Bujar Osmani, Zëvendëskryeministër për çështje Evropiane

Për dallim nga Lika, bashkëpartiaku i tij Artan Grubi thekson se Marrëveshja e Ohrit është zbatuar më shumë se sa është paraparë.

Me përfundimin e pjesës normative të MO-së, arrimë në një stadium të ri të zhvillimit të shoqërisë sonë. Vlerësojmë se MO-ja tejkaluar në aspektin e rregullativave ligjore që burojnë nga ajo dhe tani duhet punojmë në zbatim”  -u shpreh – Artan Grubi, Deputet i BDI-së

Deputetët nga pakicat tjera kërkuan shpjegim për termin “marrëdhënie ndërmjet bashkësive”, duke kritikuar punën e sekretariatit për mos angazhimin ndaj përfaqësimit të drejtë dhe adekuat për bashkësitë tjera etnike.

Për cilat bashkësi bëhet fjalë? Për bashkësi etnike, fetare, bashkësia LGBT apo bashkësi tjetër?! Këtu nuk është precizuar” – tha Enes Ibrahim, Deputet i PLT-së

Zëvendëskryeministri Lika u prononcua kundër shkrirjes së sekretariatit vetëm një ditë para se propozim-ligji të kaloj leximin e parë. Sipas tij shkrirja e sekretariatit nënçmon

Adrian Kerimi